Jdi na obsah Jdi na menu
 


23/05/2011 u mostu Aziz Aga

 

Naše cesta po Řecku se pomalu krátí a tak se chci pokusit o malou rekapitulaci.
 
Něco už jste si přečetli, něco možná domysleli. Já sama jsem zažila několik velkých okamžiků. Seděla jsem několikrát na nějakém kameni (kterých je tady všude dost a dost) a přemýšlela, jak asi žili lidé, kteří je otesávali, kteří je stavěli, žili v domech z nich postavených. Je mi přitom hrozně smutno, že po mnoha dalších staletích se o tyto kameny již nikdo nestará a místo zachovalého města najdete hromadu balvanů, které možná někdy někam patřily.
Protože jsme nejprve zajeli do Benátek, musím začít tam. Bylo to chvilkami úděsné, ale když se nám podařilo oprostit se od lidí, kterých byly všude stovky, tak jsme viděli i zvláštnosti tohoto města. Usoudili jsme ale, že zase až za deset let. Byli jsme tu totiž naposled v roce 2001. Památky zůstanou, lidí bude možná ještě víc, my budeme zase o něco starší a budeme vše možná pozorovat s větším nadhledem.
Naše první dojmy po vylodění v Řecku byly dost hrozné. Všude samý nepořádek, odpad naházený všude na každém volném místě. Něco jako u nás před zavedením regulovaných skládek. Nejhorší je to kolem velkých měst. Na venkově, kde se velmi rádi pohybujeme, je to lepší.
Olympia. To je něco naprosto neuvěřitelného pro někoho, kdo ještě v Řecku nikdy nebyl. Zase, pro mne velmi zvláštní pocit. Chodili jsme mezi „domy, paláci, chrámy, stadionem“ a přemýšleli o lidech, kteří zde žili. Vlastně o mužích, protože sportovních her v Olympii se ženy nesměly zúčastnit.
Methoni a Koroni – dvě benátské pevnosti, neuvěřitelně veliké, rozbořené, chodili jsme kolem lidí, kteří bydlí v domečcích přilepených na staré zdi těchto pevností a berou to jako samozřejmost. Ano, vůbec se jim nedivím. U nás je to přece také tak. Život jde stále dál a i staré kameny se zase znovu použijí. Jenom někdy trochu špatně a většinou se potom ztratí a při opravách památek jsou nedohledatelné. V kolika domech v různých zemích je zazděno mnoho různých kamenů, které jsou opracované před několika tisíci lety.
Když jsme vjeli do hor, našli jsme mnoho krásných míst, kde by se nám líbilo jako na letním bytě. V každé vesnici je malý udržovaný kostelík, kolem něho lavičky, je vidět, že se tam lidé scházejí a pobývají spolu. To u nás bohužel není. Nějak se nechceme družit.
Hory jsou krásné, některé velmi vysoké, roste v nich mnoho pro nás zvláštních stromů, také kytek, jako např. bramboříky, spousta bylinek, stromů, které ani neznáme. Jak už Ondřej psal, zašli jsme jednu neděli ráno do malinkého kláštera. Mše už byla zřejmě pryč, bylo tam asi pět lidí, kteří uklízeli a popíjeli kávu. Hned nás pozvali ke stolu, dostali jsme kávu frapé, kterou jsme si okamžitě zamilovali a hovořili jsme. Byli velmi milí, jenom ten jazyk je problém. Čeština a řečtina jsou tak odlišné, že se nedá najít vlastně nic podobného. A starší lidé anglicky neumějí.
Přístav Gythio. Toto městečko nás nadchlo už večer, když jsme jím projížděli. Ráno jsme se tam vrátili, došli na skvělý oběd. To byly ty smažené chobotničky, kalamáry a rybičky.
O Epidauros psal velmi podrobně Ondřej.
V neděli jsme navštívili dvě místa, protože nějak nestíháme, plán neplníme a čas se krátí.
Delfy. Kultické město, kde v Apollonově chrámu věštila Pýthie. Seděla na trojnožce nad puklinou v zemi a v transu odpovídala na otázky. Z města jsou opět jenom trosky, kameny pracně posbírané, očíslované, ale opět je jich hromada ztracena. Toto místo pro nás mělo jeden velký zápor – bylo tam moc lidí. Vyhnout se turistickým autobusům je velmi těžké. Muzea a vykopávky, které jsou chráněné nějakým polotem, mají otevírací dobu skutečně velmi omezenou. Nějak se tady nechce nikomu pracovat. Ve 3 hodiny zavřou a nikoho nic nezajímá. Nedovedu si představit, že by se to stalo u nás. A to je tady teplo, dlouho vidět, lidé by klidně chodili ještě po šesté.
Thermopyly. Ty jsme stihly snadno, pomník stojí volně u silnice. Pro nás oba velký zážitek. Najednou jsme stáli na místě, o kterém jsme se podrobně učili na základní škole v dějepise. 1 000 mužů spartských a řeckých a proti nim 1 000 000 mužů perských. Pamatujete ještě? „Poutníče postůj a zvěstuj Lakedaimónským, že my zde ležíme, jak zákon kázal nám.“ Vylezli jsme na malý kopeček, na kterém zbytek sparťanů zemřel a kde leží kámen s tímto nápisem v řečtině. Kdysi to pro nás byla pohádka vyprávěná ve škole, o které jsme si nedovedli nic představit a najednou tady stojíme, vidíme kopeček, moře, vysoké kopce, řeku…
Jeden příjemný pocit z tohoto místa je ale důležitý. Thermopyly, znamená brána. Je tam teplý syrný pramen, ve kterém se dá koupat. Leží tam naložených mnoho lidí, čvachtají se a nikomu se nechce vylézat. Dopadli jsme úplně stejně. Voda je horká, smrdí a je strašně příjemná. Jen je důležité na tom dost dlouhém potoce najít místečko, kde zrovna nikdo není. To uvidíte na fotkách.
Pondělí - Metéora – vznášející se skála. To jsou vysoké skály, na kterých stojí několik klášterů. Dnes jsme jich několik prošli a moc se nám líbily. Jenom těch turistů, kdyby tolik nebylo. Jak tam asi kdysi ti mniši vylezli a dokonce dokázali postavit budovy a žít tam. Dneska jim kazí klid turisté a velké město v nížině pod nimi. Je tam celou noc velký hluk a to k rozjímání asi nepřispívá.
Konec. Napsala jsem slohové cvičení, děkuji každému, kdo vydržel do konce. Jestli se ještě ozveme nevíme, budeme rádi když zítra najdeme internet, abychom toto mohli poslat.
Tak ahoj všem a uvidíme se doma.
Od řeky Víkos a mostu pro muly Azíz Aga v pondělí 23.5.2011
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Amusement park Kathmandu

(NencyArrep, 13. 3. 2023 10:08)

Amusement Park Kathmandu
Kathmandu Park is located in one of the most popular areas of Mallorca - in the southwestern resort of Magaluf. It is built in the form of an upside-down Tibetan-style house and is filled with all sorts of modern technologies, immersing you in a world of fantastic interactive adventures.
https://nanatoriya.de/

Amusement park Kathmandu

(NencyArrep, 13. 3. 2023 7:33)

Amusement Park Kathmandu
Kathmandu Park is located in one of the most popular areas of Mallorca - in the southwestern resort of Magaluf. It is built in the form of an upside-down Tibetan-style house and is filled with all sorts of modern technologies, immersing you in a world of fantastic interactive adventures.
https://nanatoriya.de/

Amusement park Kathmandu

(NencyArrep, 13. 3. 2023 0:48)

Amusement Park Kathmandu
Kathmandu Park is located in one of the most popular areas of Mallorca - in the southwestern resort of Magaluf. It is built in the form of an upside-down Tibetan-style house and is filled with all sorts of modern technologies, immersing you in a world of fantastic interactive adventures.
https://nanatoriya.de/

Black caviar not in a jar

(KendyArrep, 6. 3. 2023 14:57)

In order for caviar to be stored as long as possible, it must initially be fresh
After opening, even in the refrigerator, caviar can lie for a certain time - as a rule, no more than 3 days
There is an option to purchase black caviar not in a jar, but by weight
When defrosting, instead of expensive caviar, an incomprehensible porridge with a fishy smell may appear on the festive table
At home, black caviar is optimally placed in a glass container.
https://fokachos.com/

https://telegra.ph/Promokod-na-dragon-mani-na-100-02-20#Промокод на драгон мани на 100

(BrianReasp, 28. 2. 2023 7:07)

https://telegra.ph/Kak-popolnit-dragon-mani-cherez-kartu-02-20#Как пополнить драгон мани через карту

Продвижение в топе

(Kareninnhg, 27. 2. 2023 0:35)

В SEO существует множество специализаций
Онлайн-продвижение — очень широкая область деятельности, которая включает в себя целый ряд разных дисциплин, аспектов и подзадач.

Одни специалисты занимаются только техническими аспектами оптимизации, другие — линкбилдингом, третьи — реализуют различные стратегии контент-маркетинга. Кто-то занимается продвижением на локальном рынке, а кто-то — на международном. Каждая из перечисленных задач имеет свою специфику и требует от специалиста особых знаний.

Итак, прежде чем приступать к продвижению ресурса, принципиально важно осознать, где и как он будет продвигаться и выбрать соответствующую стратегию.

Не Гугл единым… https://toppromotionsboxingbeckett.bloggactivo.com/18774961/top-seo-promotion
Хотя на западном рынке Гугл остается главной поисковой системой, это вовсе не означает, что продвигать направляться лишь под нее. Тем, кто работает в регионе США, не следует забывать и о существовании Bing. Сегодня доля поискового трафика из Bing в стране растёт заметно стремительнее, чем из Google.

Не следует забывать и про YouTube. Сегодня этот канал признан «поисковиком номер два». Что касается ближайшего соперника Гугл — Amazon, то эта площадка также может быть в полной мере успешно использована для продвижения. Сейчас Amazon это не только крупнейшая в мире платформа e-commerce. Это ещё и популярная поисковая система: 44% потребителей начинают поиск товаров именно здесь.

Все эти аспекты принципиально важно учитывать на этапе оптимизации контента. Он обязан создаваться с учётом продвижения по всем перечисленным выше каналам. Это заметно увеличит шансы сайта стать более узнаваемым в сети и привлечёт дополнительный целевой трафик.

Это нужно знать https://top-promotions-boxingjohnny.frewwebs.com/21052178/promotion-yandex-top
Незнание этих, казалось бы, очевидных аспектов может сыграть злую шутку с интернет-маркетологом, который только приступает к работе над продвижением сайта в интернете. Особенно, в случае, если речь идёт о выходе на новые не до конца изученные рынки. Не менее важно максимально быстро адаптироваться к новой действительности и на ходу усваивать все новые инструменты, практики и технологии, появляющиеся в SEO. В другом случае, все усилия в данной области могут оказаться напрасными.

https://top-promotionandy.izrablog.com/17894748/promotion-top-10


Věříte na spiknutí a zvěrstva?

(NastiGag, 21. 2. 2023 16:27)

Ahoj všichni!

Jsem Nastya, je mi 27 let, žiji ve Francii a chci vám vyprávět zajímavý příběh ze světa magie a mystiky.
Byla jsem skeptická k magii, kouzlům a dalším aktivitám, které lze vidět na tematických webech, ale jednou v životě došlo k nenapravitelné situaci a přítelkyně mi poradila, abych se obrátila na profesionální mágy.
Nejprve jsem si prohlédla informace, mimochodem jsem našla dobrý web https://www.privorotna.ru
, žádné placené služby, jen vše pro případ a bez reklam!
Pak jsem našla skutečnou čarodějnici ze Švédska a zaplatila obřad a vyšlo to, nevím jak, ale to, co bylo třeba v mém životě napravit, se stalo skutečností!
Doporučuji vyzkoušet tyto techniky, magie a věty opravdu fungují!

Hodně štěstí!

https://dragon-money-casino.bitbucket.io/

(Jamestek, 21. 2. 2023 15:03)

https://dragon-money-casino.bitbucket.io/

How to us google search engine

(MerleVOins, 21. 2. 2023 9:49)

I would like to express you seeking the efforts youve got produced in book this post. I am hoping the literal identical most https://googles7.com


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22