Jdi na obsah Jdi na menu
 


220930 před Sienou

30/09/2022 20:30

Cca 35 km východně od Sieny – bydlíme na paloučku v lese mezi olivovými háji a vinicemi (inzerují, že je to tu oblast Chianti).

Zdá se, že základním prvkem tohoto výletu je zatím déšť. Prší denně, hlavně v noci a ráno. Prší hodně. Vše je mokré a rozbahněné. Ale na rozdíl od Norska (kde také prší pořád) tu nejsou komáři. Takže vlastně dobré.

Původní plán byl vyjet v neděli po volbách, pak ale Johanka usoudila, že musí udělat schůzi nově zvolených (kam sama také patří) a tak, že pojedeme v úterý. V úterý se nenašel nikdo, kdo by byl schopen cokoliv nabalit, takže se to nechalo na středu. A ve středu se úplně nespěchalo a tak jsme vyrazili někdy okolo druhé odpoledne. Na Vídeň a pak dolů na Graz a Villach. Řídí Johanka, já si užívám navigace a pospávání. První noc kousek za hranicemi s Itálií, za námi Triglav, celou noc někde vedle v lese řval jelen. Ráno pak dolů na dálnici a přes Udine okolo Benátek na pobřeží Jadranu. Máme ideální představu, že se někde zastavíme a pobudeme, ale je docela zima a hlavně je to všude úplně plné baráků (lidí ani moc ne – je po sezoně). A tak jedeme a jedeme, až končíme někde kousek před Rimini, ani nevíme přesně kde. Celou noc (jak jinak) prší, jenom to duní. Ráno zazněl plán, že pojedeme do San Marina. Pár dojmů – koncem září to není tak odpudivě plné lidí, jak by se mohlo zdát; nelze čekat nic, co působí starší, nežli cca 100 roků – vše opravené, nově postavené. Koupili jsme pár pohlednic a odeslali je – třeba ty známky budou mít za pár roků cenu rodinného domku (pochybujeme, ale za zkoušku to stálo). Je to bezcelní zóna (podobně, jako Andorra či Livigno), takže levnější nafta a hlavně obchody plné alkoholu a parfémů. A zbraní – nijak jsme to nestudovali, ale připadalo nám, že to, co zde můžete volně koupit v krámku na pěší zóně, vám, jakmile přejedete do Itálie, okamžitě bez zbrojního průkazu zabaví. Takže jsme zakoupili lahev pomerančového likéru (Made in San Marino), jsme zvědaví, jaký bude. No, a teď bouřka přešla, dokonce neprší, Johanka pochrupuje, já také už půjdu spát. Zítra Siena a pak na jih, kde by měly být nějaké horké prameny (a lázně).

Srdečně zdravíme všechny

 

Náhledy fotografií ze složky 220930 před Sienou